Kärnan uppfördes under början av 1300-talet. Tornet var en del av en större borganläggning som hade status av riksborg i det medeltida och tidigmoderna danska riket. Det är idag staden Helsingborgs symbol och varumärke. Den 6 september 2014 invigdes den nya utställningen Kärnan – en levande historia med inriktning på medeltida liv i relation till tornets och stadens historia.

Att besöka första våningen är gratis, det är först när du vill ta trappan upp till toppen som du får betala entréavgift. På grund av säkerhetsskäl är det begränsat antal personer som samtidigt får vistas i Kärnan och vid arrangemang kan det därför bli väntetid i entrén.

Familjesöndagar: Tornfolket

I sommar anordnas familjesöndag: Tornfolket i Kärnan. Det är en rad små arrangemang där tornet levandegörs för en dag. Du får se hur vardagen kunde se ut i Kärnan under medeltiden. Spännande för både stora och små.

Nyhet! Virtuell guide av Kärnan

Nu kan du följa med upp i tornet oavsett var du befinner dig eller fysiska hinder. Med hjälp av 360-graders bilder och audioguiden kan du uppleva varje öppet våningsplan, nästan som om du vore där. Gå till den virtuella guiden här.

Entré

Vuxen: 50 kronor.
Barn och unga till och med 18 år: fri entré. Obs! Upp till 16 år entré endast i vuxens sällskap.
Kulturkort: Fri entré.
Skolklass: fri entré Men boka alltid i förväg eftersom antalet besökare är begränsat. Boka genom att skicka ett e-post till visningar.dunkers@helsingborg.se.
Folkhögskolor och vuxenutbildning: 50 kronor per person i entréavgift. Boka alltid i förväg eftersom antalet besökare är begränsat. Boka genom att skicka ett e-post till visningar.dunkers@helsingborg.se.
Grupper måste föranmäla sig då antalet besökare är begränsat. Boka via e-post på visningar.dunkers@helsingborg.se.

OBS! Tänk på att du inte får ta med dig hunden upp i tornet.

Du kan betala med kontokort.

Guidning

Bokning av guidad visning för grupper eller pedagogisk verksamhet för en skolklass kan göras via Dunkers kulturhus. För mer information eller bokning skicka e-post till visningar.dunkers@helsingborg.se.

Tillgänglighet

Slottshagsparken har bra och jämna gångar belagda med grus.
Kärnan har ingen anpassning för personer som har funktionshinder utan endast smala och branta trätrappor.

Terasshissen

Från Stortorget finns också hiss. Betalar du hissresan med betalkort kostar en biljett för en vuxen 13kronor, den som inte fyllt 20 får betala 7 kronor. Skånetrafikens olika kort gäller för Terrasshissen. Med förköpskortet blir resan cirka 35 procent billigare. Även seniorkorten gäller för resor med hissen. Hissen tar inte emot kontater. Hissen sköts av Arriva telefon 010–724 00 50.

Du som har färdtjänst och Jojo serviceresekort eller seniorkort åker gratis.

Terasshissens öppettider

September – Maj (höst/vinter):

  • Måndag – fredag: 07.30 – 18.30
  • Lördag: 10.00 – 14.00
  • Söndagar och röda dagar: stängt.

Maj – september(vår/sommar):

  • Måndag – fredag: 07.30 – 20.00
  • Lördag – söndag: 10.00 – 20.00

Du som har någon form av funktionshinder kan uppleva Kärnan genom en virtuell guide. Du får en guidad tur genom våra öppna våningsplan med hjälp av 360-graders bilder och vår audioguide. Titta in i Kärnan här.

Offentlig toalett finns intill.

Adress

Kärnan är belägen i den vackra Slottshagsparken ovanför Terrasstrapporna. Trapporna leder upp till parken från Stortorget i centrala Helsingborg.

Parkering

Finns på Nicolaiskolan, ”Kärnan”. Bensinkort och mynt. Maskin nr 702 + 722.
Fler alternativ hittar du i Helsingborgs parkeringskarta.

Om Kärnan

Kärnan är ett cirka 35 meter högt och 15 meter brett borgtorn från medeltiden. Det började byggas på 1310-talet och stod klart omkring 1320. Den översta våningen, med de karakteristiska borgtinnarna, byggdes först under slutet av 1800-talet, då hela tornet renoverades. Först under 1700-talet fick Helsingborgs torn sitt nuvarande namn Kärnan.

Kärnan är det enda som återstår av Helsingborgs slott. Borganläggningen var en av det danska rikets mest betydelsefulla och viktiga. I början av 1680-talet revs hela anläggningen, med undantag av Kärnan, på order av den svenske kungen Karl XI.

Det är värt varenda trappsteg för att komma upp på krönet och njuta av den storslagna utsikten över hamnen, Öresund och Helsingör. På vägen får du en spännande historielektion om stadens storhetstid under medeltiden.

Mer om Kärnan och befästningen hittar du i den stadshistoriska utställningen På Gränsen, som ni kan hitta på Dunkers kulturhus.