Du och din mentor träffas minst en gång i månaden och du får göra studiebesök på mentorns arbetsplats. Du får också information om ditt yrke och hur det fungerar i Sverige, du lär dig skrivna och oskrivna koder i det svenska arbetslivet och din mentor kan utifrån sin erfarenhet värdera den kunskap och kompetens som du har.

Förutom att du ska ha en yrkesbakgrund, till exempel ingenjör, arkitekt, sjuksköterska, hotellpersonal, behöver du kunna konversera och förstå svenska.  För att vara med i Yrkesmentorprogrammet är det viktigt att du är nyfiken, engagerad och tar egna initiativ.

Att bli yrkesmentor

Vill du hjälpa en kollega från ett annat land att få veta hur den svenska arbetsmarknaden fungerar? Vill du veta mer om hur det är att jobba i din bransch i andra länder? Vill du och din arbetsplats ta ett socialt ansvar? Då kan du bli yrkesmentor och vara med i Yrkesmentorprogrammet i Helsingborg.

Många som nyligen kommit till Sverige har svårt att komma in på arbetsmarknaden trots att de har både utbildning och yrkeserfarenheter.

Vad innebär det?

Som yrkesmentor träffar du sedan din adept minst en gång i månaden under fem månader. Det är ett frivilligt åtagande och ni bestämmer själva hur ni vill använda tiden. Tanken är inte att du ska ordna jobb till adepten utan dela med dig av dina arbetslivserfarenheter och tipsa om yrkeskontakter.

På sikt kan det leda till jobb inom din bransch, men syftet är främst att adepten ska få kontakter och förstå arbetskulturen och den tysta kunskapen inom yrkesområdet.

Alla branscher är välkomna!

Anmälan för adepter och yrkesmentorer

Här kan du anmäla dig till yrkesmentorprogrammet. Samma formulär fungerar både för adepter och för mentorer.