Vårdboende

När dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du ansöka om att få flytta till ett vårdboende. I Helsingborg finns det 19 vårdboenden med personal som är tillgänglig dygnet runt.

De flesta boenden drivs av Helsingborgs stad men det finns även boenden som drivs av entreprenörer. Varje vårdboende består av ett antal bostäder i form av lägenheter eller rum. Bostaden är utrustad med en säng och madrass. Alla andra möbler tar du med dig när du flyttar in. På vårdboendet har du tillgång till gemensamma utrymmen som matsal, vardagsrum och uteplatser.

Så ansöker du

Du som vill ansöka om en plats på ett vårdboende gör det via en biståndshandläggare på vård- och omsorgsförvaltningen. Du får ett besök av biståndshandläggaren så fort som möjligt och senast inom 14 dagar. Biståndshandläggaren utreder dina behov och beslutar om du har rätt att flytta till ett vårdboende. Du får ett skriftligt beslut senast sex veckor efter ansökan om vårdboende. Utredningstiden kan bli längre om information som behövs för att slutföra utredningen saknas. Är du missnöjd med beslutet så kan du överklaga det till Förvaltningsrätten.

Om du har blivit beviljad vårdboende kommer en biståndshandläggare att erbjuda dig en ledig plats på ett av stadens vårdboende.

För att komma i kontakt med biståndshandläggare, ring Helsingborg kontaktcenter på telefon 042-10 50 00. Du blir kontaktad senast nästkommande vardag om den du söker inte är på plats.

Vad ingår?

I varje bostad finns en säng och madrass. Därutöver möblerar du själv med egna möbler. Sängkläder, handdukar och hygienartiklar står du själv för.

 • Glödlampor, toalettpapper, engångstvättlappar, soppåsar, rengöringsmedel, städredskap och fönsterputsning ingår.
 • Du ska ha en egen hemförsäkring.
 • Om du vill ha ett eget telefonabonnemang ordnar du det själv.
 • Tv-avgift ingår.
 •  

  Vad kostar vårdboende?

  På vårdboendet betalar du hyra samt avgifter för mat, service och omsorg. Avgifterna beräknas utifrån din inkomst. Därför måste du lämna uppgifter om din ekonomi för att få ett beslut om vad du ska betala. Du betalar aldrig mer än maxtaxan. Läs mer om avgifter inom äldreomsorgen.

  Film om vårdboende

  Rubrik

  Innehåll